Kontakt El-Installasjon AS

Store fordeler med menneskeorientert belysning

Har du hørt om Human Centric Lighting? Menneskers døgnrytme er i stor grad styrt av lyset, og vår døgnrytme kan påvirkes positivt og negativt av hvilken belysning vi velger innendørs. Her går vi gjennom hvorfor dette er så viktig.

Et vakkert fjellandskap i solnedgang

Menneskeorientert belysning (HCL) tar en helhetlig tilnærming til å forstå hvordan lys påvirker mennesker.

Lysets påvirkning på mennesker

Menneskeorientert belysning handler om å skape et belysningsmiljø som etterligner det naturlige dagslyset ute. Kanskje du har lagt merke til at soloppgangen får deg til å føle deg mer våken og energisk, mens solnedgangen gjør deg mer avslappet og trøtt? Dette er fordi menneskekroppen er biologisk tilpasset til den naturlige lyssyklusen gjennom dagen.

Gjennom mange millioner år med naturlig lys har mennesker tilpasset seg til å våkne, og sovne i takt med solens syklus. Når solen stiger på himmelen, øker intensiteten og blåfarget i lyset gradvis. 

Når lyset treffer spesifikke celler i øynene våre, sendes signaler til hjernen om at vi skal våkne. Som respons sender hjernen beskjed til kroppen om å produsere hormonet kortisol, som gir oss energi og forbedrer hjernens evne til å fokusere.

På ettermiddagen og kvelden «reverseres» prosessen. Når solen går ned, blir lyset gradvis mindre intenst og skifter til en gulere farge. Da signaliserer hjernen at produksjonen av kortisol reduseres og begynner å produsere søvnhormonet melatonin. Nedgang i intensitet og gradvis gulere lys gjør oss avslappet, mindre stresset og bidrar til en naturlig søvnrytme.

Les også: Visste du at belysning kan følge døgnrytmen?

Fordelene med menneskeorientert belysning

Human Centric Lighting fokuserer på å imitere og tilpasse seg naturlige lysforhold, med dagslysets skiftende farger og intensiteter - for å støtte menneskers døgnrytme og trivsel. Her er noen viktige fordeler:


  1. Fysisk påvirkning: HCL tar hensyn til at menneskekroppen er biologisk tilpasset til naturlig lys. Riktig belysning kan påvirke våkenhet, søvnkvalitet, konsentrasjon, trivsel, hormonbalanse og humør.
  2. Dynamisk tilpasning: HCL innebærer justering av belysningens intensitet, farge og timing i løpet av dagen. Dette etterligner solens naturlige endringer, og hjelper med å opprettholde en sunn døgnrytme.
  3. Individuell behovstilpasning: HCL tar hensyn til individuelle behov og aktiviteter. Belysningen kan tilpasses for ulike miljøer som kontorer, skoler, helseinstitusjoner og boliger.
  4. Tilpasset teknologi: HCL bruker avanserte lyskilder og styringssystemer som LED-belysning og sensorer for å oppnå ønsket effekt. Dette gjør det mulig å tilpasse belysningen etter behov og endringer i omgivelsene.
en dame som står ute i naturen soler ansiktet sitt

Lysets innvirkning på mental helse

I en travel verden der man tilbringer mye tid innendørs, har betydningen av god belysning for vår helse og velvære blitt enda tydeligere. Spesielt for oss som bor i norden, der lyset varierer så enormt - fra lys hele dagen om sommeren, til fravær av lys hele vinteren. 

Hvordan går man frem for å få HCL-løsninger?

For å oppnå HCL bruker vi moderne teknologi som LED-belysning og sensorer. Dette gjør det mulig å tilpasse belysningen etter behov og endringer i omgivelsene. Ved å bruke avanserte lyskilder og styringssystemer kan vi skape et belysningsmiljø som er skreddersydd for individet.

Implementeringen av HCL krever planlegging og tilpasning til brukernes behov og miljø. Belysningsdesignere og eksperter kan hjelpe med å skape optimale HCL-løsninger for forskjellige steder som kontorer, skoler, helseinstitusjoner og boliger.

Bruksområder for menneskeorientert belysning

HCL-løsninger kan brukes svært variert, men det kan være spesielt gunstig innenfor noen områder:

På skoler

Skoler kan ha god nytte av slik belysning på mange måter. I undervisningsrommene kan HCL-belysningssystemer bidra til å skape et mer stimulerende og produktivt læringsmiljø. Riktig belysning kan forbedre både elevenes og lærernes trivsel, redusere slitne øyne og hodepine, samt øke oppmerksomhet og fokus. Dette kan være spesielt nyttig under prøver og andre krevende oppgaver der optimal konsentrasjon er avgjørende.

Flere og flere skoler har startet å implementere HCL-systemer, for å dra nytte av de mange fordelene. Ved å tilpasse belysningen etter menneskers biologiske behov kan man skape et mer behagelig, helsefremmende og effektivt læringsmiljø.

På arbeidsplassen

Kontorer er spesielt velegnet for Human Centric Lighting-løsninger, ettersom vi tilbringer det meste av vår våkne tid innendørs, særlig på vinterhalvåret. Rapporter fra arbeidsplasser og kontorer indikerer en betydelig økning i energinivå og motivasjon blant de ansatte etter at de har fått HCL-løsning. 

Se for deg å starte arbeidsdagen med en lysere og mer energisk belysning som hjelper deg med å våkne opp, klar til å begynne på jobb. I løpet av arbeidstiden kan belysningen tilpasses for å øke konsentrasjonen og produktiviteten. Når det nærmer seg kvelden kan belysningen tones ned for å hjelpe deg med å slappe av. 

Dette kan implementeres på de aller fleste arbeidsplasser, men også hjemme om du jobber på hjemmekontor. I arbeidsmiljøer kan HCL bidra til: 

  • Økt produktivitet og ytelse
  • Forbedret trivsel og humør
  • Redusert sykefravær
  • Attraktivt arbeidsmiljø

I helsesektoren

Helseinstitusjoner kan dra stor nytte av å implementere belysningssykluser. Løsningene har vist seg å være ekstra gunstig på sykehus og pleiehjem, for ulike grupper, som for eksempel skiftarbeidere, pasienter med psykiske lidelser og personer med demens. 

Pasienter på sykehus og pleiehjem har ofte litt begrenset tilgang til naturlig dagslys på grunn av sykdom eller redusert mobilitet. Langvarige opphold innendørs forstyrrer ofte søvnmønsteret, spesielt om vinteren. Pasienter med demens eller andre kognitive lidelser er spesielt sårbare for mangel på dagslys.

Resultatet for beboerne og pasientene kan være økt aktivitetsnivå på dagtid, bedre søvn om natten og kortere rekonvalesensperiode.

For industri

Forbedre prestasjoner, og unngå ulykker og feil med en god belysningssyklus i industrien. Det er mange bransjer som krever et høyere nivå av konsentrasjon og våkenhet, som f.eks om man jobber med farlig utstyr eller store maskiner. 

Nattskift-arbeidere har ekstremt god nytte av HCL, da det kan være en stor påkjenning for kroppen å jobbe på motsatt tid av døgnet, enn det kroppen er biologisk innstilt på. For å få ønsket belysning under nattskift, er det viktig med grundige forberedelser. Det anbefales å bruke kaldt hvitt lys mot slutten av nattskiftet, for å naturlig vekke kroppen for å redusere feilrisikoen mot slutten av skiftet.

I tillegg kan det være hensiktsmessig å innføre individuelle eksponeringer av kaldhvitt lys. For de som jobber mer enn fire netter etter hverandre, kan lys brukes til å skape en naturlig syklus i døgnrytmen. For skiftarbeidere som skal benytte HCL, er individuelle og personlige styringsløsninger viktig.

En dame som gjesper

Tunable White: Optimal belysning i alle hjemmets rom!

Tunable White gir deg optimalt arbeidslys på hjemmekontoret, enten det er på et faktisk kontor eller ved spisebordet. Du kan med fleksibel belysning skape et godt arbeidslys som endrer seg med døgnsyklusen. 

Når det er klart for middag, kan belysningen ved spiseplassen være både behagelig og lun. Det skaper en harmonisk stemning i hjemmet, og kroppen forbereder seg gradvis på søvn.

Velg baderomsbelysning ut i fra hva som skal utføres. Varmt lys skaper stemning som innbyr til å ta et spabad, mens det kalde lyset gjør det enklere å sminke seg, barbere seg, pusse tenner eller å holde det rent.

nærbilde av øyne

Viktige parametere ved installasjon av HCL

Lysspektrum: Valg av riktig lysfarge og temperatur er viktig for å etterligne naturlig lys og påvirke biologiske og psykologiske responser.

Lysintensitet: Riktig lysintensitet er avgjørende for å oppnå ønsket effekt.

Syklus og styringssystem: Et effektivt og fleksibelt styringssystem er avgjørende for å tilpasse og kontrollere belysningen etter behov. Individuell kontroll, tidssykluser og tilpasning til aktiviteter og tidspunkter på dagen bør vurderes.

Vil du komme i gang med HCL?

Vi er spesialister på lys og belysning! Om du trenger hjelp til belysningsløsninger for bedriften din har du kommet til rett sted. Kontakt oss i dag.